13 augustus 2007

Kittige Tarzan of macho Miepje?

Waar blijf je dezer dagen nog als beetje macho? Het was al even slikken dat in een vroeg stadium embryo's nog geslachtsloos zijn en dat het alleen door een stoot testosteron komt dat we als jongetje geboren worden. En dat vervolgens een volgende dot testosteron in de puberteit bepaalt of we een macho-hunk worden dan wel een watje. Niks eigen keus. En nu nog meer slecht nieuws. Ooit gehoord van de de feromonen? Dat zijn de geurlokstoffen die dieren en mensen verspreiden waarmee bijvoorbeeld een mannetjesvlinder van kilometers afstand ruikt dat er een bevruchtbaar vrouwtje in de buurt is. Niet alleen insecten scheiden ze uit, ook de hogere zoogdieren.
In het nieuwe nummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature staat een onderzoek dat er op wijst dat de invloed van de fermonen op ons sexgedrag nog veel groter is dan we dachten.
Door bij muizen te sleutelen aan 'het ruiken' van die feromonen verandert gelijk het sexueel gedrag van bijvoorbeeld een vrouwtjesmuis radicaal in dat van een mannetjesmuis. En vice versa.
Stel je voor, even een stekkertje omzetten in dat feromonaal orgaan daar achter in de neus en de zelfs grootste macho gaat direct met de benen gespreid! Terwijl Miep bronstig van achter het aanrecht vandaan komt om er eens goed overheen te gaan!

Geen opmerkingen: