07 augustus 2007

Vive la France: wijnazijn

Op vakantie weer eens naar Frankrijk geweest, het land waar ze het goede leven hebben uitgevonden en de beste keuken ter wereld hebben (zeggen ze althans zelf).
En natuurlijk het land van de wijn, waar de grootste grand cru's vandaan komen.
Mijn vakantie-opdracht was zwaar, de beste (rode) wijnen uit het supermarktschap scouten om de rest van de vakantie mee door te brengen. En dat is waarlijk geen kleine opgave, de wijnrekken in de gemiddelde Franse supermarkt zijn een stuk uitgestrekter dan die bij ons. En dan zijn ze ook nog eens gevuld met vrijwel alleen Franse wijn, buitenlands druivensap uit 'nieuwe landen' als Australië, Argentinië en Zuid-Afrika drinkt men hier natuurlijk niet, dat zou beneden de Franse waardigheid zijn.

Naast hevige hoofdpijnen leidde mijn onderzoek ook tot een interessant inzicht: die Fransen drinken bocht. Niks betaalbare prachtwijnen, voornamelijk zuur, wrang of anderszins beneden peil.
Trek je daarentegen in de Albert Heijn tien willekeurige flessen uit het schap dan heb je hebt acht zeer drinkbare wijnen. En inderdaad, geen van allen uit Frankrijk.

Geen opmerkingen: