27 maart 2008

Gouden Kameel?

Het wordt hoog tijd voor een nieuwe fimprijs. Naast de Oscars en de Gouden Kalveren (zijn er geen joden en christenen die zich beledigd voelen door de Gouden Kalveren?) hierbij een pleidooi voor het instellen van een nieuwe prijs: de Gouden Kameel. (Of de Gouden Koran, dat zou ook kunnen, als dank voor de grote inspiratiebron die dit boek voor een nieuwe generatie filmers blijkt tezijn)

Waarom een nieuwe filmprijs?
Terwijl het Nederlandse bedrijfsleven in angst en beven afwacht wat de negatieve ekonomische gevolgen van de film van Wilders zullen zijn, zijn er ook bedrijfstakken die opeens een ongekende bloei zijn gaan doormaken, juist door Geert Wilders.
In de eerste plaats natuurlijk de advocatuur, die de handen vol heeft aan het deponeren van aanklachten en het onderzoeken van gerechtelijke mogelijkheden. Maar advocaten hoeven geen prijs, die hebben een (hoge) prijs.
Filmers daarentegen, dat zijn noodlijdende kunstenaars, die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Na Wilders heeft nu ook Ehsan Jami zijn film bijna klaar, waarin hij ongezien die van Wilders wil overtreffen door de profeet Mohammed af te beelden met een erectie en een hakenkruis. Niet heel subtiel, maar natuurlijk wel heel effectief. En subtiliteit en film, die twee hebben toch al nooit heel veel met elkaar van doen gehad. Zeg nou zelf, de films van Theo van Gogh of Michael Moore, dat zijn toch uiterst onderhoudende films, maar niet wat je noemt het hoogtepunt van subtiliteit.
Ondertussen heeft allerlei jong talent zich op het filmen gestort en wemelt het op YouTube van de Wilders-parodieën, anti-Wilders video's en natuurlijk ook de pro-Wilders video's. De ingedutteNederlandse filmwereld (Oooohhh, Monique van der Ven heeft een boekje van Jan Wolkers verfilmd!!!) wordt opeens een bloeiende bedrijfstak. In een spontane (en nou eens niet commercieel uitgemolken) video-Idols komt zomaar allerlei talent bovendrijven. Reken maar dat dit de Nederlandse filmindustrie er weer voor jaren bovenop zal helpen!

De enige vraag is nog wie er precies in de jury van de Gouden Kameel moeten gaan zitten. Moet er naast filmmaker Leon de Winter ook een ayatollah uit Teheran bij? En minister-van-staat Van den Broek, zou dat ook geen aardig jurylid zijn? Dan maken we van het juryberaad tegelijk ook een live reality-soap en dan slaan we nog twee vliegen in één klap ook!

Geen opmerkingen: