02 april 2007

Schaamhaar tot toupet


Wil je eens cultureel doen en koop je het eerste nummer van 'Hollands Diep', het tot wederopstandig gewekte culturele tijdschrift (1975-1977) en dan kom je daar tussen Willem Frederik Hermans, Kees van Kooten, Hans van Mierlo en Jan Siebelink opeens weer die kale kutjes tegen. Met een heuse bespiegeling op het fenomeen.
Uit onderzoek zou blijken dat zowel mannen als vrouwen ongeschoren dames minder aardig en agressiever vonden dan geschoren dames. Ongeschoren dames werden geassocieerd met feminisme. En zeg nou zelf, wie wil daar vandaag de dag nog mee worden geassocieerd?
Hoogleraar visuele cultuur Anneke Smelik weet hoe het allemaal komt: we associeren haar met dierlijk en daar willen we niks mee te maken hebben, we willen meer op machines lijken. Het liefst zijn we dus volgens haar zo glad als onze I-pod.
In New York laten alle vrouwelijke sterren zich van binnen tot buiten harsen in de J-Sisters International Salon. Met een flinke ruk worden alle haartjes die zich ook maar ergens in de buurt van de vagina of schaamheuvel durven te bevinden er uit gerukt. Auw! Doet even zeer, maar dan heb je ook wat. Ze claimen dat de mannen er helemaal wild van worden, je sexleven wordt als nooit tevoren. 'You changed my life', juicht Gwyneth Paltrow.
Dat sexleven mag er dan wel sprongen op vooruit gaan, maar de frequentie wordt wel lager. Na het harsen moeten eerst de rode plekken tot rust komen, dus de eerste dagen valt er weinig te sexen. En na een paar weken keert dat hardnekkige schaamhaar alweer terug en stoppels mogen misschien sexy staan op mannenwangen, maar niet op vrouwenlijven. Dus kan er even niet geneukt worden: eerst moet moeder de vrouw weer terug naar de J.Sisters.

Zonde trouwens van al dat met wortel en al uitgerukte schaamhaar. Dat wordt nu ongebruikt weggegooid. Terwijl er toch horden kale mannen lopen die staan te springen om een haartransplantatie. Er moet toch wel een donorprogramma op te zetten zijn? Een hele nieuwe business voor de J-sisters. Doet u mij maar har van Bete Midler... Of heeft u liever Naomi Campbell, Tyra Banks of Sarah Jessica Parker?
Zijn we in één keer ook van al die 'coole' kaalgeschoren oudere mannenhoofden af en worden onze straten bevolkt door opgewekte Gordon-achtige krullebollen.

Geen opmerkingen: